fbpx

Bolí to, či sa hýbete alebo nehýbete? - ITIC

Bolí to, či sa hýbete alebo nehýbete?

 

Začala jar (aj keď tohtoročné aprílové počasie tomu celkom nenasvedčuje, ale kalednár tvrdí, že hej) :). Mnohí sme už oprášili sedadlá bicyklov, vytiahli letné bežecké tenisky, korčule či turistické vychádzkové tyčky. A čo na to naše telá? Niektoré si pohyb chváli a konečne prestanú bolieť. A niektoré, naopak, si s pohybom príliš nerozumejú a začnú bolieť… Poďme sa pozrieť na to, ako s ITIC-om podporiť váš pohybový aparát, aby bol pohyb radosťou (s preukazom ITIC máte totiž na všetky nižšie uvedené produkty zľavu 20%).

Starostlivosť o pohybový aparát

 

Pohybový aparát pozostáva z kostí, chrupaviek, svalov, väzov a šliach. Medzi hlavné funkcie pohybového aparátu patrí podpora tela, zabezpečenie pohybu a ochrana životne dôležitých orgánov. Kostrový systém zároveň slúži ako hlavný skladovací systém pre vápnik a fosfor.

Ak chcete napríklad pohybovať ramenom, musíte najskôr vyslať signál svojim svalom a „požiadať“ ich, aby sa pohybovali, takže naše svaly by mali byť v dobrom stave. Kosti by mali byť tiež zdravé, aby mohli pohybovať aktivovanými svalmi. Všetky tieto systémy sa však aktivujú iba vtedy, ak kĺby fungujú bezchybne. Kĺby majú tiež špeciálny „poťah“, ktorý sa nazýva chrupavka, kde sa kosti o seba trú. Chrupavka je pri aktívnej činnosti takmer dôležitejšia ako samotná kosť. Či už vedieme aktívny alebo pasívny životný štýl, určite by sme mali myslieť do budúcnosti a starostlivosti o pohybový aparát venovať pozornosť. Ako na to?

 

image001.jpg

 

1. Zostaňte aktívny: Fyzická aktivita je pravdepodobne to najlepšie, čo človek môže urobiť pre udržanie dobrej kondície kĺbov. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia a mýtov výskum zistil, že ľudia, ktorí cvičia viac, majú v starnutí zdravšie kĺby, čo platí aj pre ľudí trpiacich osteoartrózou. Aj keď fyzická aktivita môže byť zo začiatku mierne bolestivá, tieto činnosti posilnia svaly, ktoré držia kĺby pohromade a pomôžu ich stabilizovať tak, aby sa pohybovali spôsobom, v akom boli určené.

2. Nepreťažujte svoje kĺby: Aj keď je aktívny spôsob života kľúčom k zdravým kĺbom, niektoré pohyby môžu viesť k zraneniam. Okamžité reflexy, vrátane rýchlych zmien smeru alebo skrútenia, môžu vo všeobecnosti spôsobiť poškodenie kĺbu. Dávajte pozor na svoje pohyby, ak cvičíte doma, tak cvičte správne a podľa profesionálov a pri športe, ako je bicyklovanie či korčuľovanie sa chráňte prilbou a chráničmi.

3. Jedzte inteligentne: 
Mali by ste tiež podporovať zdravie vašich kĺbov. Napomôže to chrániť štruktúru kostí, svalov a chrupavky. Na vrchole zoznamu potravín, ktorými zdravie pohybového aparátu podporíme, je tmavá listová zelenina, olivový olej, citrusové plody a morčacie mäso. V tmavej listovej zelenine sú dôležité živiny, ktoré napomáhajú zdraviu kĺbov vrátane vitamínov C, K, vápnika a horčíka. Hoci je známe, že citrusy obsahujú vitamín C, obsahujú okrem toho kyselinu listovú, draslík, vápnik, tiamín, niacín, fosfor, horčík a meď. Tieto antioxidanty bojujú proti oxidácii v tele, vrátane kĺbov, ktoré sú primárnou príčinou zápalu a starnutia.

4. Buďte fit: Systém svalov a kostí nesie telo celé naše telo. Ak chcete, aby vaše kĺby zostali zdravé a hľadáte najjednoduchšie riešenie, odpoveďou je udržiavať si konštantnú fyzickú hmotnosť. Nezabudnite, že čím väčšiu váhu kladiete na svoje kĺby, tým väčší tlak a stres je na vaše kĺby vyvíjaný. To znamená viac bolesti a problémy sú na svete. Chudnutie je tiež najrýchlejší spôsob, ako zmierniť bolesť kĺbov a zvýšiť celkové zdravie kĺbov. Či už sme aktívni alebo pasívni, mali by sme určite siahnuť i po doplnkoch stravy a aspoň raz za pol roka absolvovať „kúru“, ktorou prinavrátime kostiam, svalom a chrupavkám silu. Čo je v tomto prípade najvhodnejšie?

CalMag Lemon – vápnik + horčík + C – 200 g, prášok

Obľúbená instantná zmes slúži na prípravu nápoja s príjemnou citrónovou príchuťou. V zložení nájdeme vápnik a horčík v pomere 2:1, ktorý je pre ľudský organizmus najefektívnejší a tak isto i Vitamín C. Vápnik je potrebný na udržanie dobrého stavu kostí a zubov, prispieva k normálnej zrážanlivosti krvi, čím priaznivo vplýva na srdcovocievny systém. Dostatok horčíka je zasa dôležitý pre správnu činnosť svalov a nervov, ale i pre uvoľňovanie energie z glukózy a pre správnu stavbu kostí. Vitamín C dotvára túto kombináciu veľmi účelovo – podporuje optimálne fungovanie chrupaviek, kostí, dokonca aj krvných ciev a tak isto prispieva k zlepšeniu vstrebávania železa.

 

Kolagén + C + kyselina hyalurónová – 60 kapsúl
Exkluzívna silná trojkombinácia – rybí kolagén, vitamín C a kyselina hyalurónová. Kolagén je kľúčovým štruktúrnym proteínom vášho tela, ktorý sa podieľa na vytváraní silných a zdravých nechtov, vlasov, šliach, kostí, svalov a udržiavaní hladkej a mladej pokožky. Nedostatok kolagénu v ľudskom tele spôsobuje stuhnutosť, bolesť svalov a kĺbov. Bez kolagénu celé ľudské telo pomaly upadá. Ryby sú jedným z hlavných zdrojov kolagénu. Rybí kolagén sa v tele vstrebáva najúčinnejšie spomedzi všetkých typov kolagénu (hovädzí a bravčový). Kolagén z natural-sk.sk je prírodný, pôsobí v hlbokej dermálnej vrstve pokožky a má unikátny profil kolagénového peptidu.

 

Joint PRO – kĺbová výživa – 60 kapsúl

Joint PRO ponúka kombináciu aktívnych látok, ktoré dodajú chrupavkám a kĺbom potrebnú výživu, napomáhajú tak predísť motorickým problémom a obnoviť hybnosť kĺbov. V zložení nájdeme glukozamín sulfát a chondroitín sulfát, ktoré sú prirodzenou súčasťou kĺbových chrupaviek. S pribúdajúcim vekom sa schopnosť organizmu sytentizovať tieto látky znižuje, a preto je vhodné ich do organizmu dodávať. Produkt obsahuje aj zázvor, kurkumu či žraločiu chrupavku – tá sa používa pri degeneratívnych poruchách kĺbov alebo u ľudí s vyššou mierou záťaže na kĺby.

 

Tekutý Vitamín K2 + D3 – lipozomálny – 250 ml

Jednou z najdôležitejších funkcií Vitamínu K2 je regulovanie ukladania vápnika. Inými slovami, prispieva k podpore kalcifikácie kostí a zabraňovaniu kalcifikácie krvných ciev a obličiek. Prispieva teda k aktivácii vápnika viažúceho účinky dvoch proteínov – matrixového GLA proteínu a osteokalcínu, ktoré napomáhajú budovať a udržiavať kosti. Vitamín D má niekoľko dôležitých funkcií, no najdôležitejšie sú pravdepodobne regulácia absorpcie vápnika a fosforu. Ak vaše telo nemá dostatok vitamínu D, existuje riziko vzniku abnormalít v kostiach, ako sú mäkké kosti (osteomalácia) alebo krehké kosti (osteoporóza).

 

Akými ďalšími potravinami si vieme dopomôcť
a mali by sme ich zaradiť do svojej dennej rutiny?

 

• Jogurty: Mliečny produkt, ktorý má komplexnejšie a pozitívne zloženie než mlieko a syry. Nielen, že obsahujú vápnik, ale sú aj dobrým zdrojom vitamínu D3. Ak siahnete po bielych, nájdete v nich aj viaceré prospešné probiotiká.

• Vajcia: Pri živočíšnych produktoch ešte zostaneme, na posilnenie zdravia kostí sa hodí, ak do jedálnička zaradíte aj vajcia. Konzumovať ich môžete celé, alebo len žĺtky, ktoré sú veľmi bohaté na vitamín D, ale aj vitamín K pre mineralizáciu kostí.

• Mak: Veľmi zaujímavým zdrojom vápnika sú aj rastlinné zdroje potravín. Mak má dokonca oproti niektorým mliečnym výrobkom násobne väčší obsah vápnika, no dajte si pozor, nakoľko mak môže dráždiť žlčník.

• Špenát: Táto zelená listová zelenina je známa hlavne tým, že obsahuje množstvo železa a vitamínov zo skupín A a B, no je bohatá aj na vápnik, hoci v menšej mierke. Pravidelnou konzumáciou špenátu však prispievate celkovo k zdraviu organizmu.

• Batáty: Za týmto označením sa skrýva špecifická odroda sladkých zemiakov. Batáty sú prospešné pre celý pohybový aparát, ale aj nervový systém, obsahujú totiž veľa horčíka a iných minerálov. Hodia sa tak do studenej, ako aj do teplej kuchyni.

• Mandle a mandľové maslo: Orechy sú tiež veľmi dobrým zdrojom mastných kyselín a minerálov prospešných pre kosti, pričom mandle obsahujú najviac takýchto látok. Môžete ich konzumovať v surovom stave, ale napríklad aj ako mandľové maslo.

• Pomaranč: Na doplnenie vitamínu D sa hodí aj ovocie, pričom osobitnou kategóriou z tohto pohľadu je to citrusové. Je síce známe najmä obsahom vitamínu C, no konkrétne v prípade pomaranču v ňom nájdete aj „déčko“, takže ho pokoje zaraďte do jedálnička.

• Semiačka: Ak ide o rastlinné zdroje vápnika, zabúdať netreba ani na niektoré druhy semien, ktoré sú bohaté tak na vápnik, ako aj horčík a zdravé mastné kyseliny a tuky. Za pozornosť stoja hlavne sezamové, ľanové a chia semienka, konzumujte ich pravidelne.

• Sója a sójové produkty: Je veľmi dobrým zdrojom vápnika, ale aj vitamínu K, bielkovín, horčíka, draslíka alebo selénu, najmä ak ide o sójovú múku. Netreba sa vyhýbať ani tofu či sójovým nápojom.

• Ryby: Veľa vitamínu D, ale aj prospešných omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré tiež posilňujú kosti a pohybový aparát, obsahujú aj viaceré tučné a morské ryby. Ak do jedálnička zaradíte napríklad tuniaka, losos, makrelu alebo slede, spravíte dobre.

 

Tento článok vznikol v spolupráci s naším niekoľkoročným partnerom NATURAL s.r.o.
– prevádzkovateľom e-shopu, ktorý poskytuje držiteľom preukazov ISIC, ITIC a EURO<26 skvelú 20% zľavu na nákup vitamínov. Výživové doplnky a vitamíny, ktoré Natural s.r.o. ponúka sú vyrobené z tých najkvalitnejších surovín, ktoré sú dovážané zo všetkých kútov sveta. Ďakujeme! ? 

PRIHLÁSENIE SA DO ITIC KONTA »